Zanimljivosti

KLIMNO

Klimno se smjestilo u pitomoj Uvali Soline na SI dijelu otoka, svega 10-ak km udaljeno od Krčkog mosta i zračne luke Rijeka.

Klimno i Uvala spominju se još u predromanskom i romanskom razdoblju što ih čini najstarijim naseljenim mjestima na otoku.

Štoviše, istočni dijelovi otoka smatraju se i kolijevkom hrvatske pismenosti jer je na tom prostoru niklo prvo hrvatsko pismo – glagoljica. O tome svjedoče brojni glagoljski natpisi kako u Klimnu tako i u obližnjem gradu Dobrinju. U središtu Klimna svakako posjetite Crkvicu sv.Klementa koja datira iz 14.st.

GASTRONOMIJA

Zlatna žlahtina

Na “Zlatnom otoku” koji se odlikuje bogatstvom prirode, možete uživati u pršutu i domaćem ovčjem siru, domaćoj tjestenini – šurlice, naširoko poznatoj krčkoj janjetini pod pekom te neizostavno, specijalitetima jadranskog mora. Osim toga, ne propustite uživati u slatkim delicijama sa sušenim smokvama, bademima, ovčjim i kravljim sirom ili pak skutom.

Nakon dobrog jela, preporučamo da kušate autohtono vino – vrbničku žlahtinu ili domaću rakiju sa eteričnim biljkama otočnog kamenjara.

LJEKOVITO BLATO

Na svega 10-ak minuta hoda od Vile Elizabeth, na dijelu obalnog pojasa između Solina i Čižića nalaze se Meline, područje nekadašnjih rimskih solana a danas naširoko poznato po ljekovitom sumpornom blatu. “Crno blato” se pokazalo korisnim u liječenju reumatskih i artritičnih bolesti.

Plaža Meline je plitka i pješčana , more toplo i kristalno čisto što je čini privlačnom obiteljima s malom djecom ali i zaljubljenicima u sportove na vodi , posebice surferima.

BISERUJKA

biserujka-2

Vrijedan detalj kulturnih i prirodnih vrijednosti otoka Krka predstavlja spilja Biserujka ili Vitezić spilja smještena kod pitoresknog seoceta Rudine udaljenog tek nekoliko km od Vile Elizabeth. Spilja je pozanata već preko sto godina, ali je tek uređenjem pješačkih staza i osvjetljenjem unutrašnjosti porastao interes za postojeće bogatstvo podzemne galerije brojnih salaktita, stalagmita i kalcitnih stupova.
Temperatura u spilji tijekom cijele godine iznosi 10 – 13 ̊ C. Svojom dužinom od oko 110 m i veličinom podzemnog prostora spiljska unutrašnjost zaista oduševljava svojom ljepotom .

PODVODNE ATRAKCIJE

I ljubitelji podvodnih aktivnosti ovdje će doći na svoje. Naime, u moru između Klimna i Šila nalazi se grčki trgovački brod potonuo uslijed velikoga nevremena. Budući da na tom dijelu dubina mora nije velika, za bonace se u moru naziru jarboli toga starog broda.

Iz Šila se ronioci organizirano vode u podvodno razgledavanje potonulog broda.

FOLKLOR

Dobrinjsko je područje jedno od najpoznatijih na Krku pa i u Hrvatskoj po svojem folkloru, pitoresknim nošnjama, izvornoj pučkoj glazbi – svirci na sopilama, autentičnom plesu-tancu i autentičnom pjevanju – kantu.

WiFi + Kvarner Family

Vila Elizabeth, najam apartmana - Klimno 24 A, Dobrinj (otok Krk, Hrvatska)

© Sadržaj ovih stranica zaštićen je i zabranjeno ga je kopirati.